dimarts, 4 de desembre del 2012

Advent montessorià: mates, vida pràctica i fe



Doncs sí, ja som en temps d'Advent !

I ... què és l'Advent, a banda del dels calendaris de xocolatines de Lidl ? jeje. Doncs és el temps previ al Nadal i dura més o menys 24 dies ( fins la Nit de Nadal o " Nochebuena"). Vindria a ser el temps de d ' " esperar de manera esperançada" en un altre món possible , la qual cosa ,actualment  és més necessària que mai. Si bé actualment totes les festes i tradicions d'aquest tipus s'ha comercialitzat i van perdent el missatge que en el seu temps van tenir, aquest any nosaltres hem volgut celebrar-la, donant-li el sentit que volem que tingui per a nosaltres però aprofitant que el David és amb nosaltres i que tot ha de tenir una forma que ell pugui entendre.

Així doncs i després us explicaré perquè, hem fet el nostre calendari d'Advent ! I com no podia ser d'una altra manera , en aquesta casa s'han començat a il·luminar les llumetes montessorianes i han acabat inspirant el que us ensenyaré ara:

He agafat diversos pedaços de roba que tenia guardats i he fet 24 bosetes, totes cosides a mà !! que jo no se cosir a màquina, malgrat haver tingut una mare que era la millor modista de la ciutat. He posat en cadascuna un nombre del 1 al 24 fet amb una plantilla i l'he enganxat amb pegament 


Aquí veieu al David , tot just aixecat de la migdiada,
 descobrint les bossetes, els nombres , etc...


Com puc aplicar la pedagogia i el mètode montessori ? Doncs , per una banda treballant les matemàtiques i per l'altra la vida pràctica.  Les bossetes tanquen de maneres diferents: amb botons amb traus, llaços, pinces, velcro, gomes , etc . Caldrà mirar, investigar, provar a veure com s'obren, totes elles de manera fàcil i autònoma pel David.

Al darrere tenen una petita argolla per penjar-les.


He reutilitzat una prestatgeria d'una taula .




He enganxat amb cola de fuster petits trossos de suro que he tallat d'uns estalvis de l'Ikea. En cada un he clavat una xinxeta d'aquelles més llargues. D'aquesta manera les bosses es poden penjar i despenjar amb facilitat.



I les matemàtiques ?


He fet un calendari, he marcat en un color cada dia, el mateix que té per exemple , en el calendari en el qual ell tria el seu esmorzar els dies de cole.

Introduïm així a casa el concepte de mes de 30 / 31  dies , que cada dia té un nom i un nombre.
He posat gomets de l'1 al 24, tots del mateix color, simbolitzant el dia que ja ha passat.


El David ha agafat el gomet del dia 3 i l'ha posat a sobre del dia corresponent en el calendari, que era de color blau: dilluns. així veiem gràfica i sensorialment que ja han passat uns dies ( els del gomet taronja) i que encara queden uns quants fins arribar la Nit de Nadal, que ja anirem treballant. De moment no cal còrrer i podem anar comptant els dies que ja han passat i els que queden, introduint conceptes com la resta sense anomenar-la així.
D'altra banda, d'aquesta manera ell pot saber quin dia som i quina bossa " toca" sense que nosaltres li diguem. I si se'n recorda del color, pot saber quin dia de la setmana és. Els podem recordar, per exemple, amb la cançó "Els dies de la setmana " de la Dàmaris Gelabert o, ara que estem en ple centre d'interès amb l'anglès "Days of the week " .

Anem així en la línia del " ajuda'm a fer-ho tot sol".



Les bossetes no estan per ordre, així que hem hagut de buscar la que es correspon al dia que som: dia 3, bossa 3. La despengem.  

Cal obrir-la... com ? aquesta  té velcro.
M'ha demanat ajuda per a separar les dues parts.


Ostras !! Pilotes de xocolate!! N'hi ha 3, una per cadascú, més mates, a repartir-les !!



També hem de treure el paperet i .... nyam, nyam, que bo !!!





Després hem penjat la bosseta en el seu lloc, al costat del 2. Per a fer, hem tret la que hi havia, l'hem posat en el lloc que quedava lliure de la del 3, un cop la xinxeta queda buida, podem penjar la que sí correspon.
Treballem així, sense adonar-nos, els nombres i el seu ordre. Fa unes setmanes que ja ens parla de 14, 15, 48 ... Em sembla que a cole ho estan treballant així que ja li " sonen " alguns, i que aquestos van més enllà del 10. Ah, i un que s'ha inventat i li encanta : el " vint-i-deu " ( ????)  Serà influència francesa ? jejeej




Hem comprovat que en les bosses no hi ha res !!! Cada dia, per art de màgia , quan posem el gomet al calendari, en la bosseta que toqui, hi haurà una sorpresa !! Un dia una xuxa, un dia un conte per explicar, una cançó per cantar ...

Poc a poc anirem introduint el tema del Nadal. Com ja he comentat en alguna altra entrada, nosaltres som creients però fugint dels dogmatismes , els adoctrinaments i el fer les coses " perquè toca fer-les". No, per a nosaltres no és això. La nostra fe ens porta a creure que cal canviar el món per a que aquest sigui el millor per a tothom , on ningú s'aprofiti de ningú, on la justícia, la llibertat, el respecte, la solidaritat , la igualtat siguin les lleis imperants, apostem per  una Església que s'impliqui en tot això i denunciï les injustícies de manera independent de qualsevol ideologia política i que anunciï com haurien de ser en pos de la dignitat de la persona humana ,sense categoritzar-la ni per gènere, ni per edat, ni classe social, ni res de res .  Vaja que això no es diferencia per a res del que pot voler una persona no creient o d'un altra religió  evidentment, El desig i la implicació per a que tot això sigui  així no han de tenir  color cristià, faltaria més. 

Però un altre dia ja ho explicaré una mica més bé. 

De moment ens quedem treballant l'Advent: l'espera " esperançada" a l'estil  montessorià , que , per cert , també dóna molta importància al tema de la espiritualitat, però encara no ha trobat informació en castellà o català ( digui el que digui en Wert entenc i parlo perfectament els dos idiomes, a cole me'ls van ensenyar molt bé jejej.)


Vinga una abraçada i ànims... que s'apropa el pont !!





14 comentaris:

  1. Quina feinada!! Pero ha valgut la pena perquè t'ha quedat preciós!! I lo millor es que ja les tens per a altres anys!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant i tant!! això ho tinc claríssim, fins que el David faci els 18 anys com a mínim ,jejejej.
      Moltes gràcies Klara!

      Elimina
  2. Jajaja qué bueno hasta los 18! normal con el curro que te has dado todo a mano, estás como yo mi madre y mi abuela costurera y yo... ainsss. Me ha encantado está genial la idea y eso de que cada una tenga un cierre, genial! Cuánto tiempo sin pasar a comentarte, leerte sí, pero ainss voy todavía a cámara lenta! Pero sabes de hace más de un mes me quedé con ganas de decirte que se os quedó una entrada perciosa con tantas cosas de otoño y calabazas, me encantó. Besicos playeros.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un beso a tí, preciosa y cuidate mucho, mucho, que me has emocionado un montón estos dias !!
      Un abrazooooooooooooo

      Elimina
  3. Alaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!! como sabías que me iba a gustar, eh?????? no me gusta, me encanta!!! esq ue todo lo que huela a montessori me pierde que le voy a hacer, esta idea me la apunto para el año que viene!!!
    Un besito!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. jejeje, pues ya me contarás ... de moemnto David va tocando las bolsas diciendo ...noy hay nada .... a ver esta noche si vuelve la magia ...

      Un besito

      Elimina
  4. Uauau! fantàstic!
    Quina feinada que has fet cosint-ho tot. Imagino que en David gaudint "a tope"!
    Em sento molt propera a les teves reflexions i comparteixo, des d'una mirada laica, la necessitat de canviar els valors de la nostra societat de consum i l'esperança d'una vida justa per a tothom!
    Petonassos

    ResponElimina
    Respostes
    1. De moment està molt encuriosit ... jeje.
      Això esperem , entre tots, des de on cadascú hi és i creu , poder anar canviant les coses. Estic absolutament segura que tots volem el mateix !

      Una abraçada

      Elimina
  5. Me han encantado las bolsitas, cuánta ilusión y horas hay detrás de todas ellas! Y me gusta mucho como lo habéis planteado. Nosotros este año no hemos tenido calendario, quizás a partir del puente me animo con algo, pero sinceramente me da algo de pereza y eso que el año pasado estuvo genial y se lo pasó fenomenal! Besicos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues si que hay horas sí, no me habia paradao a pensarlo ... jejej.
      Ah , pues me voy a buscar la entrada de vuestro calendario del año pasado !!
      Estoy segura que , si te animas, nos vas a soprendrer a todas!!

      besitos

      Elimina
  6. Mare meva!! quin curro, ara... t'han quedat genials!!
    I la manera de plantejar l'activitat m'ha encantat!
    No deixes mai de sorprendre'm!
    Muxets!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràdcies Estel, la veritat és que estic força orgullosa, ara " lo dicho " que durin !! ejejej

      Una abraçada

      Elimina