dijous, 2 d’abril del 2015

Ei, que veiem l'eclipsi de sol!!



20 de març de 2015 . El planeta Terra es prepara per gaudir un preciós espectacle de la natura : un eclipsi solar . Un moment gairebé únic, que només podem veure cada certs anys , així que , no ens el podíem perdre !!

Ja sabeu que el David és un enamorat de l'astronomia , li continua atraient el tema i nosaltres seguim procurant que tingui el material les oportunitats, activitats per a contestar els seus dubtes, preguntes, recerques ... per sort per internet podem trobar molta informació al respecte , part de la qual  jo vaig recollint en el nostre tauler de pinterest " Astronomia per a infants" 

Divendres al matí vam quedar amb un amiguet de classe del David per a veure i conèixer l'eclipsi. Per a fer-ho tal i com ens agrada , vaig preparar una mica de material. 

Com explicar als peques que és un eclipsi solar ?

Vaig trobar una proposta que em va seduir ...  una maqueta que semblava fàcil de fer  i encara més d'explicar: el moviment de la terra respecte al sol i el de la lluna respecte a tots dos. 






Li vaig preguntar al David si volia que en féssim una per ell i l'altra pel seu amiguet i li va entusiasmar la idea, vam anar a comprar el material que ens faltava (boles de forexpan i filferro una mica gruixut) i ...mans a l'obra: la nostra versió de la maqueta estava en marxa !!




Ho vam complementar amb un petit lapbook , recull de vàries idees que em semblaven bàsiques i ben explicades:




Un parell de petits vídeos ens van ajudar a visualitzar el què estava passant ...





En  aquest petit desplegable es veu molt bé que és un eclipsi parcial . Ho vam complementar amb dos cercles, un groc i un blanc , per poder comprovar movent-ho nosaltres mateixos com la lluna passa davant del sol i per tant no el deixa veure totalment .




Però ... com és que la lluna, essent molt més petita que el sol, el pot tapar ? Experimentem amb la distància i el tamany dels cossos. Vam arribar a la conclusió de que el tapa perquè és més a prop nostre.






Com el vam mirar ? Tot i ser conscients que no era l'ideal, vam agafar uns vidres de soldador de gairebé la màxima protecció. Els hi vaig enganxar un palet de gelat per a que fos més fàcil , no s'embrutés tant i poder tenir una visió més nítida. Ho van fer molt bé, amb molts cura i protegint-se tota l'estona els ulls amb el vidre. 




Per poder fixar-nos en com la lluna ( i la terra , però això ja és més complicat) es va movent , teníem també la seqüència de l'eclipsi tal i com es va veure el 20 de març a Espanya. Ells anaven mirant i  comprovant quina els hi semblava que era la posició correcta .




Vam utilitzar també el globus terraqui, lots, una làmpada, etc per  comprovar l'ombra que projecta la lluna sobre la terra quan hi ha un eclipsi, per veure la rotació i translació del planeta i el seu satèl·lit...







Un parell de capses de folis transformades ens van permetre guardar tot el material . Tots dos els van portar a classe ( van al mateix curs i cole en diferents aules ). Havíem avisat a les mestres que no anirien a l'escola a  primera hora perquè ens quedaríem veient l'eclipsi i que, si volien , portaríem el material per a que ells mateixos ho expliquessin. Els hi va encantar la idea. Que bé !!





Us asseguro que m'agrada moltíssim enfocar l'aprenentatge des d'aquesta manera de viure'l , en gaudeixo  preparant-lo , buscant idees i pensant en el material, les propostes, admirant tot el que d'altres companys/es comparteixen a la xarxa ( gràcies, merci, thank you!!)  , pensant en els infants i que se'l puguin fer seu, que siguin ells els qui li donin el sentit, i marquin el ritme del seu propi procés. Enfocat des de la llibertat i la creativitat ( modestament parlant) per a que ells i elles n'esdevinguin els protagonistes . Crec que és lo meu. 


Un matí molt maco, en sintonia amb l'univers, si més no, amb la petita part que podem veure ...  i amb tot allò que és important per a nosaltres : ser capaços d'admirar i aprendre de les meravelles que ens envolten, fent-ho de manera propera, senzilla  i significativa i, sobretot, en la millor companyia!! Gràcies Montse i Isaac perquè hem gaudit i aprés molt !!!

Ara fins la propera experiència ....



Una abraçada !!





4 comentaris:

  1. Quina xulada!! Jo estava pensant precisament que aquell dia hi havia cole (i feina)! Què bé que ho vau poder fer així! I quina currada!!!
    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mo!!
      Siiiiiiiiiiiiiii, teníem moltes ganes, va ser una estona molt maca , jo vaig gaudir molt veient-los , m'encanta la canalla, de veritat . I no creguis , no va ser tanta feina, un cop agafat el truqui de la maqueta, va ser un pim pam fer-la.
      Ara a esperar el proper ....uffff, queda molt !!

      Una abraçada

      Elimina
  2. M'encanta aquest aprenentatge tant experimental i com ho heu enfocat . Segur que en David i el seu amic han entès la mar de be que és un eclipsi. Felicitats per la bona feina que feu. Petonets i fins aviat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies !!!! La veritat és que m' importa més tot el procés que van seguir, lo motivats que estaven , la llibertat que van tenir d'experimentar i decidir, que el fet que ho entenguessin perfectament ( ja n'hi haurà temps per això, jejej)

      petonets!

      Elimina